Narzędzia diagnozy efektywności produkcji

Czy wiesz jaka jest maksymalna zdolność poszczególnych obszarów produkcyjnych? Jaki jest potencjał ludzi i maszyn na kolejnych etapach produkcji? Chciałbyś dobrać najbardziej odpowiednie mierniki do poszczególnych procesów?
Intensywne szkolenie warsztatowe z wykorzystania narzędzi diagnozy procesów produkcyjnych oraz parametryzowania i ustalania wskaźników KPI’s, pozwoli Ci skutecznie działać w zakresie usprawniania swoich obszarów.
Szkolenie ma charakter warsztatowy i większość zajęć odbywa się na produkcji, gdzie ćwiczone są kolejno poznawane narzędzia diagnostyczne.

migawki   migawki 2

W trakcie szkolenia poznasz i przećwiczysz na swoim obszarze:

• jakie narzędzia dostosować do różnych pomiarów parametrów w procesie: jak ocenić efektywność pracy ludzi, urządzeń, uzyski na surowcach
  • badania migawkowe pozwalające dokładnie określić ile czynności na każdym stanowisku tworzy wartość dodaną w procesie, ile jest strat i o jaki procent możemy podnieść efektywność eliminując straty; ćwiczenie z użyciem programu Obserwacje Migawkowe
  • zmapujesz przy pomocy VSM wybrany proces produkcyjny lub jego fragment poznając miejsca występowania wąskich gardeł, przepływy i zapasy w toku
  • nauczysz się oceniać efektywność pracy urządzenia na przykładzie wybranego urządzenia z produkcji obliczając odpowiednie wskaźniki OEE, MTTR, MTBF, analizując mikroprzestoje i przezbrojenia
  • poznasz narzędzia pomiaru uzysków na surowcach
  • nauczysz się parametryzować procesy ustalając miarodajne wskaźniki oceny procesów KPI’s

Czas trwania: 2 dni

Liczba uczestników: 8-12 osób

prezentacja narzędzi badania efektywności, nauka metodyki i oprogramowania Obserwacje Migawkowe; obserwacje i pomiary na hali produkcyjnej; zbieranie i przetwarzanie danych statystycznych, analizy wyników pomiarów, obliczenia efektywności, wnioski i podsumowania na temat otrzymanych wyników i sposobów pomiaru, dobór wskaźników KPI

Kierownicy i mistrzowie produkcji, specjaliści różnych działów w firmach produkcyjnych, Liderzy Lean, osoby zainteresowane poszerzeniem wiedzy z zakresu Lean.

Inżynierowie zajmujący się wykonywaniem projektów diagnozy efektywności i optymalizacji w zakładach produkcyjnych na terenie całego kraju.