Problem Solving

Ciągle pojawiające się zatrzymania i mikroprzestoje na maszynie, powtarzające się od lat problemy jakościowe na danym urządzeniu, awarie i techniczne trudności na produkcji, to tematy które możesz rozwiązywać samodzielnie lub zaangażować pracowników w kreatywny proces rozwiązywania problemów. Sesje Problem Solving mogą wykonywać zarówno samodzielnie pracownicy na produkcji, jak i dział utrzymania ruchu, magazyn, dział księgowości czy logistyki.

Szkolenie ma na celu nauczenie metod i narzędzi zespołowego rozwiązywania problemów przy pomocy systematycznego podejścia realizowanego poprzez PDCA, 8D czy DMAIC.
W trakcie szkolenia uczestnicy analizują rzeczywiste problemy ze swoich obszarów bazując na wcześniej przygotowanych danych o wytypowanych problemach do analizy.

problem solving, rozwiązywanie problemów na produkcji, zespołowe rozwiązywanie problemów, narzędzia problem solving     problem solving, rozwiązywanie problemów na produkcji, zespołowe rozwiązywanie problemów, narzędzia problem solving

Uczestnicy w trakcie szkolenia:

• poznają metodologię PDCA, 8D i DMAIC
  • będą pracować w zespole nad poszukiwaniem rozwiązania problemu z własnego obszaru (produkcyjnego, administracyjnego, logistycznego)
  • poznają wybrane statystyczne metody zbierania i przetwarzania danych: diagram Pareto, histogram, karty i arkusze kontrolne, wykresy, diagramy korelacji
  • przećwiczą na analizowanym problemie narzędzia Problem Solving takie jak: Diagram Ishikawy, 5W1H, 5xWhy
  • poznają sposoby doboru metod i narzędzi do poszczególnych etapów rozwiązywania problemów
  • nauczą się metod selekcji i doboru optymalnego rozwiązania
  • nauczą się samodzielnego moderowania zespołów problem solving

Czas trwania: 1 dzień

Liczba uczestników: 8-14 osób

Prezentacja metod, praca w zespołach z narzędziami problem solving oraz z danymi statystycznymi. Szkolenie ma formę warsztatu dedykowanego. Uczestnicy pracują na rzeczywistych danych i problemach ze swoich obszarów.

Specjaliści różnych działów produkcyjnych, pośrednio produkcyjnych i administracyjnych; kierownicy i mistrzowie produkcji; pracownicy produkcyjni

Inżynierowie zajmujący się wdrożeniem Lean w zakładach produkcyjnych na terenie całego kraju.

ZOBACZ PROGRAM