Akademia Brygadzisty

Czy przygotowałeś swojego Brygadzistę do bycia menadżerem swojego obszaru? Z naszego doświadczenia jest to niezwykle istotna grupa pracowników, która może mieć ogromny wpływ na to jak wygląda wydajność i stabilność procesu oraz motywacja pracowników tego obszaru.

Akademia Brygadzisty to cykl dedykowanych i precyzyjnie przygotowanych warsztatów rozwijających określone potrzeby i umiejętności niezbędne na stanowisku brygadzisty. To zestaw narzędzi „twardych” przydatnych w zarządzaniu procesem produkcyjnym oraz zestaw kompetencji „miękkich”. Akademia nie jest szablonem, narzędzia i nabywane umiejętności oparte są o wcześniejsze badanie efektywności obszarów, którymi zarządzają delegowani brygadziści oraz badanie kompetencji zarządzania procesem i ludźmi każdego z uczestników.

akademia brygadzisty, kompetencje kierownicze, szkolenia dla brygadzistów, zarządzanie załogą na produkcji  akademia brygadzisty, szkolenia dla brygadzistów, kompetencje kierownicze brygadzisty

W ramach Akademii Brygadzisty rozwijane mogą być takie umiejętności jak:

• diagnozowanie potencjału obszarów produkcyjnych w oparciu o metodykę Rapid Plant Assessment oraz wykorzystanie narzędzi diagnostycznych m.in.: badania migawkowe, fotografia dnia roboczego, mapowanie procesów, narzędzia statystyczne, pomiary czasów technologicznych cykli
  • tworzenie, interpretacje i praktyczne stosowanie mierników i wskaźników produkcyjnych KPI’s w zależności od procesu
  • umiejętność identyfikowania i mierzenia strat w procesach oraz angażowanie zespołu do ich eliminacji (w ramach prowadzonych zadań warsztatowych)
  • zrozumienie i praktyczne wykorzystanie narzędzi lean i innych narzędzi optymalizacji procesów produkcyjnych poprzez mini warsztaty SMED, TPM, 5S
  • umiejętności tworzenia layoutu, reorganizacji, normowania i balansowania procesu
  • aktywizowanie pracowników do zespołowego rozwiązywania problemów produkcyjnych oraz moderowanie sesji Kaizen, Problem Solving wśród swojej załogi, umiejętność zarządzania i „ciągnięcia” zmiany
  • umiejętność stosowania PDCA dla zadań zaplanowanych z własną załogą oraz rozliczania zadań
  • umiejętności instruowania zgodnie z metodyką TWI, przekazywania informacji, delegowania zadań i prowadzenia spotkań z pracownikami
  • trening umiejętności kierowniczych: praca na postawach, komunikacja z pracownikami, motywowanie załogi

Przygotowanie i przeprowadzenie Akademii odbywa się w kilku krokach: