SMED skracanie czasów przezbrojeń

Metodyka SMED zakłada, że każde przezbrojenie może ulec skróceniu, a odzyskany czas wykorzystany jest dla poprawy efektywności urządzeń i wielkości powstałej produkcji. Nasze dotychczasowe doświadczenia potwierdziły to założenie!
Metodyka SMED pozwoli Ci przyjrzeć się procesom przezbrojenia w Twoim przedsiębiorstwie oraz skrócić je o około 30-50% czasu jeżeli nie było poddawane wcześniejszym analizom.

Szkolenie ma zwykle formę warsztatu on the Job, gdzie znacząca część odbywa się na hali produkcyjnej. Przezbrojenie lub jego część jest rejestrowane, obserwowane a następnie analizowane przez uczestników szkolenia. Efektem szkolenia jest opracowany wspólnie z uczestnikami formularz PDCA z zadaniami do wykonania w celu skrócenia przezbrojenia.

smed1                        smed2

Uczestnicy szkolenia:

• zrozumieją na czym polega SMED na przykładzie gry symulacyjnej
  • przetestują metodykę SMED na przykładzie analizy filmów z przezbrojeń w zakładach produkcyjncych
  • dokonają rejestracji przezbrojenia lub jego fragmentu na wybranym urządzeniu w swoim zakładzie
  • wykorzystają metodykę SMED do analizy przezbrojenia lub jego fragmentu wraz z opracowaniem działań pozwalających na skrócenie przezbrojenia w swoim przedsiębiorstwie
  • w zespołach wypracują formularz PDCA z konkretnymi zadaniami do wykonania
  • będą przygotowani do kontynuacji działań SMED w swoim przedsiębiorstwie dla danego oraz dla innych urządzeń

Czas trwania: 2 dni

Liczba uczestników: 5 - 12 osób

Prezentacja multimedialna, gra symulacyjna SMED, analiza filmów z przezbrojeń, przykłady urządzeń przed i po analizie SMED, rejestracja przezbrojenia na wybranych urządzeniach uczestników, analiza przezbrojenia metodyką SMED w zespołach, opracowanie planu działań. Szkolenie organizowane w formie zamkniętej.

Kierownicy oraz specjaliści działu utrzymania ruchu, działów technicznych i inżynieryjnych, kierownicy i brygadziści produkcyjni, pracownicy uczestniczący w przezbrajaniu urządzeń i linii produkcyjnych.

Doświadczeni specjaliści wdrażający metodykę SMED w firmach różnych branż na terenie kraju.

ZOBACZ PROGRAM