Normowanie czasu pracy i balansowanie linii

Szkolenie z zakresu normowania i balansowania to bardzo intensywny kurs normowania z licznymi analizami operacji technologicznych pozwalających dobrze zrozumieć poznawane metody.

Uczestnicy szkolenia:

• poznają metody normowania czasu pracy od fotografii dnia roboczego i badań migawkowych po bardzo zaawansowane analizy Time and Motion Study
  • nauczą się praktycznego wykorzystania poznanych metod podczas analiz filmów z rzeczywistych operacji technologicznych z różnych branż
  • przetestują powyższe metody na własnej produkcji analizując wybrane operacje technologiczne
  • będą potrafili dobrać poznane narzędzia normowania do różnych rodzajów operacji
  • nauczą się jak optymalizować i usprawniać istniejące stanowiska pracy poprzez wykorzystanie metod normowania
  • poznają możliwość projektowania linii technologicznych i operacji w najbardziej optymalny sposób wykorzystując techniki analizy ruchów elementarnych
  • nauczą się balansować linie technologiczne
  • poznają oprogramowanie wspomagające procesy normowania: Obserwacje migawkowe, Casat, Avix

normowanie1      normowanie 2

Szkolenie dobrze przygotowuje technologów i inżynierów do jak najbardziej optymalnego projektowania. Szkolenie pokazuje jak wykorzystać normowanie również do optymalizacji i balansowania linii produkcyjnych oraz stanowisk pracy.

Bardzo często operacje analizowane w trakcie szkolenia są automatycznie poddane usprawnieniom co poprawia ich efektywność od kilku do kilkudziesięciu procent!

Czas trwania: 3 dni

Liczba uczestników: 5-12 osób

Prezentacja multimedialna, omówienie metod normowania, ćwiczenia w wykorzystaniu metod normowania na podstawie analizy filmów, analiza i uzupełnianie arkuszy normowania na przykładach rzeczywistych operacji, ćwiczenia w zakresie balansowania i optymalizacji operacji z wykorzystaniem metod normowania, prezentacja oprogramowania wspomagającego normowanie.

Kierownicy oraz specjaliści działów technologicznych oraz optymalizacyjnych, technolodzy, kierownicy i mistrzowie działów produkcyjnych, właściciele i dyrektorzy zakładów.

Doświadczeni specjaliści zajmujący się normowaniem procesów w różnych branżach na terenie całego kraju.

ZOBACZ PROGRAM