Lean w magazynie z grą Warehouse Game

Gra symulacyjna Warehouse Game przewidziana jest dla pracowników zarządzających obszarami magazynowymi. Stworzona została przez trenerów PCP, odzwierciedlając procesy zachodzące w logistyce magazynowej.
Pozwala zobrazować problemy jakie mogą wystąpić w obszarze magazynowym i ekspedycyjnym w związku z brakiem dobrej organizacji pracy. Celem gry jest pokazanie narzędzi usprawniających pracę magazynu i ekspedycji oraz ukazanie różnicy w czasie wykonywania czynności przy różnej organizacji pracy.

Gra składa się z 3 rund, gdzie w każdej z nich istotne są zlecenia wystawione przez Klienta oraz czas ich realizacji. Poszczególne komórki kompletacji, pakowania i transportu mają za zadanie w jak najszybszym czasie dostarczyć Klientowi dobrze przygotowane i właściwe zamówienie. W początkowych rundach proces jest chaotyczny, „zatyka” się w wielu miejscach, ale dzięki rozwiązaniom wprowadzanym przez uczestników mniejsza liczba osób obsługujących Klienta dostarcza znacznie więcej zamówień w krótszym czasie. Magazyn w trakcie kolejnych rund zaczyna być uporządkowany i dobrze zorganizowany, a Klient otrzymuje to czego oczekiwał na czas.

warehouse      warehouse 2

Zagadnienia realizowane podczas symulacji to na przykład:

• poznanie metod diagnozowania i mapowania procesów magazynowych
  • możliwość zobaczenia w procesie wpływu nierównomiernego obciążenia pracą, typowych strat logistycznych, transportowych i magazynowych
  • wdrożenie 5S w obszarze magazynowym, eliminacja wąskich gardeł, reorganizacja procesu
  • procesy magazynowe i koszty magazynowania
  • poznanie narzędzi ABC/XYZ w optymalizacji magazynu
  • mierniki i wskaźniki zarządzania magazynem
  • praca zespołowa przy usprawnianiu pracy magazynu

Czas trwania: 2 dni

Liczba uczestników: 8-14 osób

Gra symulacyjna, prezentacja multimedialna, analiza filmów i zdjęć z obszarów magazynowych, omówienie metod i narzędzi optymalizacji procesów magazynowych, ćwiczenia w podgrupach, dyskusje w odniesieniu do procesów uczestników. Szkolenie organizowane w formie zamkniętej.

Kierownicy i pracownicy działów logistycznych, Kierownicy i pracownicy magazynów, Lean liderzy, właściciele Firm logistycznych

Inżynierowie zajmujący się usprawnianiem procesów magazynowych w Firmach logistycznych i produkcyjnych na terenie całego kraju.

Jeżeli chcesz zorganizować szkolenie zamknięte Warehouse Game w swojej Firmie skontaktuj się z nami.