Casat RS

Kliknij aby pobrać prezentację systemu CASAT RS

Casat

Casat dostępny jest na rynku od początku lat 90-tych i stosowany przez wiele firm szwedzkich w sektorze przemysłowym. Obecnie oprócz wersji Casat NX pojawiła się wersja Casat RS rozszerzona o wiele nowych możliwości.

Casat RS

Większość obecnych procesów produkcji to złożone systemy, obejmujące zarówno etapy zmechanizowane jak i manualne. Coraz więcej odmian produktów wymaga dostosowania do powszechnie stosowanych systemów produkcji charakteryzujących się wzrastającym tempem pracy przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych standardów jakości. Taka kombinacja wymaga zarówno najwyższej precyzji czasu, jak i balansowania.

CASAT RS Flow Manager

to nowoczesne narzędzie do przygotowywania i balansowania. System ma wysoko rozwiniętą funkcję do zarządzania zmianami oraz zawiera wszystko, co jest potrzebne do przygotowania podstaw standaryzacji metod pracy. Zarządzanie działaniami opiera się na metodzie SAM (praca sekwencjonowana oraz metoda pomiaru) oraz umożliwia opis procesów produkcji na etapie ich przygotowania przed rzeczywistym rozpoczęciem produkcji. Przy zastosowaniu narzędzia CASAT RS Flow Manager do ustawiania czasów w ramach procesu, system automatycznie tworzy ogólne i szczegółowe instrukcje, które są wymagane do opisu i prowadzenia szkoleń w fazach produkcji.

Oprogramowanie Casat RS pozwala użytkownikom programu lepiej zarządzać procesami produkcyjnymi dzięki wielu funkcjom systemu. W obszarze projektowania i usprawniania procesów jest to:

• definiowanie struktury procesów, czynności, materiałów
  • normowanie operacji z podziałem na ruchy elementarne z wykorzystaniem metod time and motion study MTM/SAM
  • wartościowanie poszczególnych operacji zgodnie z podziałem na czyności Value Added i Non Value Added
  • określanie liczby stanowisk i zapotrzebowania osobowego niezbędnego do realizacji procesu przy założonej wielkości produkcji
  • balansowanie linii produkcyjnych i projektowanie procesu z równoważnym obciążeniem linii produkcyjnej
  • modyfikacje podziału czynności na liniach ze względu na równomierność obciążenia

CASAT RS Digital Instructions

Ogromną zaletą oprogramowania jest możliwość wykorzystania programu CASAT RS do przedstawienia informacji na panelach dotykowych przy stanowiskach pracy. Funkcja Digital Instructions jest narzędziem zapewnienia jakości przy realizacji operacji oraz daje możliwość kontroli czasu jej wykonania.

W ramach tej funkcji możliwe jest:

• komunikowanie on – line na bieżąco planu produkcji i wprowadzonych w nim zmian na każdym stanowisku
  • WES - wyświetlanie kolejnych czynności w ramach instrukcji stanowiskowych dla zaplanowanej produkcji wraz ze zdjęciami i informacjami o szczegółach wykonania operacji
  • weryfikacja jakości wykonania poprzez sprzężenie systemu Casat z czujnikami, kamerami i skanerami przy produkcji i montażu
  • rejestracja wszelkich zakłóceń wydłużających czas trwania operacji powyżej dokładnie znormowanego w programie czasu trwania
  • możliwość analizy wszelkich zakłóceń powodujących wydłużenie czasu trwania operacji
  • traceability dla każdego zlecenia – rejestracja czasu, stanowiska, operatora poprzez personalizację dostępu
  • zmiany on – line w zleceniach produkcji w użytych materiałach, metodach – określone z dokładną datą pojawienia się zmiany na linii
  • możliwość wykorzystania programu CASAT do tworzenia papierowych instrukcji stanowiskowych pomocnych w szkoleniach operatorów

Casat RS umożliwia także wprowadzenie bardziej zaawansowanych funkcji, zindywidualizowanych do systemu produkcyjnego, mi.in:

• pomiary i wyświetlanie on -line wskaźników OEE, MTTR, MTBF i wielu innych dedykowanych wskaźników
  • pomiary w zakresie SPC